Te nyitott vagy a szerelemre?

Vannak, akik könnyen lesznek szerelmesek, sőt van olyan is, aki azt mondja, nem tud szerelem nélkül élni. Aztán vannak olyanok, akik soha nem voltak szerelmesek, és meg vannak győződve róla, hogy a szerelem intenzitásáról szóló történetek erős túlzások. Miért van az, hogy egyeseknek könnyű szerelmi kapcsolatot létesíteni, míg mások hiába próbálnak meg kétségbeesetten párt találni, soha nem sikerül nekik?

A korai anya-gyerek kapcsolaton múlik

Természetesen a kérdésre van tudományos magyarázat. A nem tudatos kora gyerekkori élményeink rendkívül mélyen befolyásolják a felnőttkori szerelmi kapcsolatainkat. Csakhogy erre nem emlékezünk, mert az egészen korai szakaszról van szó. Az anyánkkal való korai(csecsemőkori) kapcsolaton múlik, hogy milyen lesz az énképünk, hogyan fogunk kötődni másokhoz, ekkor alakul ki a meggyőződésünk arról, hogy megérdemeljük-e a szeretetet, bízhatunk-e abban, hogy másoktól támogatást kapunk.

 

Biztonságosan kötődő

Aki biztonságot adó odafigyelést, szeretetet kapott gyerekkorában, annak felnőttként könnyű lesz közel kerülnie másokhoz. Értékesnek, szerelemre, tiszteletre érdemesnek fogja tartani magát. Tud bízni másokban, hisz benne, hogy az emberek jóindulatúak. Nem fél attól, hogy elhagyják, és nem foglalkoztatja különösebben a magára maradás gondolata.

 

 Elkerülő

Ha nem volt szerencséje gyerekkorában, felnőttként hajlamos lesz az elszigetelődésre. Kényelmetlennek érzi mások közelségét, nehezen szánja rá magát arra, hogy másoktól függő kapcsolatba kerüljön, vagy hogy teljesen megbízzon másokban. Ha valaki túl közel kerül hozzá, hajlamos lesz arra, hogy menekülőre fogja. Ő a nagy magányos, aki inkább vágyik alkalmi kalandokra mintsem hosszú, bensőséges kapcsolatra.

Szorongó-ambivalens

Az így kötődő felnőtt úgy érzi, hogy a másik vonakodik olyan közel kerülni hozzá, amennyire ő szeretné. Gyakran aggasztja, hogy a társa nem szereti őt igazán, vagy nem akar vele maradni. Olyan szoros közelségre vágyik, hogy ezzel gyakran elriasztja a másikat, aki úgy érzi, hogy csimpaszkodnak belé. Az ambivalensen kötődő felnőtt hajlamos azt gondolni, hogy az emberek nem értékelik őt úgy, ahogyan azt megérdemelné, és nem bízhat meg másokban.

 

Nyitottság

A biztonságosan kötődők és a szorongó-ambivalensen kötődők tehát hajlamosak lesznek arra, hogy gyakrabban essenek szerelembe. Csakhogy míg az előbbieknek jóval nagyobb esélyeik vannak egy valóban biztonságot adó párkapcsolatra, az utóbbi csoportba tartozók egy aknamezőn fogják találni magukat, és soha nem lesznek biztosak abban, hogy szeretik-e őket egyáltalán. Az elkerülők pedig azt fogják gondolni, hogy a szerelem csak a mesékben létezik, és beérik alkalmi kapcsolatokkal. További problémákat okoz, hogy az ambivalensen kötődők jó eséllyel fognak beleszeretni az elkerülőkbe, és már kezdődhet is a Tom és Jerry játék.

Persze nem kell egész életükben boldogtalanul élniük. Ha felismerik a problémájukat, és hajlandók dolgozni azon, hogy meggyógyítsák a bennük lakó sérült kisgyereket, akkor jó eséllyel építhetnek ők is biztonságot adó párkapcsolatot.

KATTINTS A LINKRE!

Ha nehezen találod a társadat, nézd meg, hogyan segíthet neked a társkereső coaching!

Ha inkább előadásokat, videókat néznél a témáról, a Társtaláló expedíció fog segíteni neked!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb érdekességeket olvashatsz párkapcsolati témában!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük