Tegyél jót valakivel, és boldogabb leszel!

Jót tenni jó dolog. Nem csupán azért, mert másoknak segítünk vele, hanem azért is, mert boldogabbak leszünk tőle. Mindjárt be is bizonyítom.

 

segítség2

Természetesen a kutatók már ebben a témában is végeztek vizsgálatokat. Megkértek egy csoportnyi embert, hogy hat héten át végezzenek heti öt jó cselekedetet, bármikor a hét folyamán. Egy másik csoportnak pedig azt a feladatot adták, hogy mindezt minden héten ugyanazon a napon végezzék el. Mondjuk hétfőn. A vizsgálati idő leteltével azt tapasztalták, hogy mindkét csoport boldogabb lett, de azok, akik mindig ugyanazon a napon tettek jót, sokkal boldogabbá váltak. A kutatók, úgy vélik, azért kapták ezt az eredményt, mert mindannyian figyelmesek és segítőkészek vagyunk időnként, és sokszor észre se vesszük, hogy segítettünk valakinek. Tehát azzal tudjuk fokozni a boldogságunkat, ha a megszokottnál több jó cselekedetet hajtunk végre, lehetőleg hetente, egyetlen napon.

 

Tehát kövessük mi is a kutatók tanácsát!

Az eheti boldogságfokozó gyakorlatunk: Jelölj ki egy napot a héten, és azon a napon végezz legalább 5 jó cselekedetet!

Érdemes előtte listát készíteni.

Íme néhány ötlet a jó cselekedetekre:

 • Készíts reggelit/vacsorát/tízórait a párodnak!
 • Hívd fel egy barátodat, aki bajban van, és hallgasd meg türelemmel!
 • Látogasd meg az idős, beteg szomszédodat, esetleg vigyél neki süteményt! Vagy vásárolj be helyette!
 • Végezz el egy házimunkát a párod helyett!
 • Tölts némi időt egy rég nem látott rokonoddal!
 • Adj vért!
 • Jelentkezz ételosztónak egy hajléktalan szállón!
 • Vigyázz egy ismerősöd gyerekére!

Nem kell a jó cselekedetnek sem nagyszabásúnak, sem bonyolultnak lennie, és nem is kell messzebbre menned a munkahelyednél, otthonodnál vagy a helyi közösségnél. És nem is az a lényeg, hogy a rengeteg elfoglaltságod mellé még valami plusz feladatot bevállaljál, mert ezzel csak frusztráló terhet rósz magadra, és a családodtól veszed el az időt. A lényeg, hogy nem kell Teréz anyává válnod!

Továbbá érdemes variálni a jó cselekedeteket, mert könnyen megunjuk őket.

 

jó cslekedet

Hogyan tesz boldoggá, ha másoknak jót teszek?

 

 • Ha kedvesek és nagylelkűek vagyunk valakivel, akkor pozitívabban és kedvezőbben észleljük őt, és ettől jobban érezzük azt, hogy összetartozunk.
 • A jótékonyság enyhíti a bűntudatot, amit mások szenvedései miatt érzünk, és arra sarkall bennünket, hogy tudatában legyünk a saját egészségünknek, jól létünknek, és örüljünk a saját szerencsénknek. Vagyis hálásabbak leszünk, mert egészségesek vagyunk.
 • A jótékonyság jótékony hatást gyakorol arra is, hogy milyen képünk van önmagunkról. Elkezdjük segítőkésznek, együtt érzőnek látni magunkat. Ez az új identitás erősítheti az önbizalom, optimizmus és a hasznosság érzését.
 • Ráébredünk arra, hogy van egy csomó olyan képességünk, készségünk, amellyel mások hasznára lehetünk, és azt az érzést kelti bennünk, hogy urai vagyunk a saját életünknek. Rájöhetünk arra is, hogy olyan készségeink is vannak, amelyekről eddig nem is tudtunk. Például értünk a gyerekekhez vagy az idősekhez.
 • Segítés közben rengeteg hálát és megbecsülést kapunk. Kapcsolatba kerülhetünk másokkal, új ismeretségeket, barátságokat köthetünk.
 • A jó cselekedetnek gyakran van hullámként tovább terjedő hatása. Akivel valami jót tesznek, gyakran maga is szeretné továbbadni ezt a jó érzést.

 

Íme, itt vannak a Boldogságterv programunk előző heti gyakorlatai:

Miért érdemes boldognak lenni?

Mozdulj meg!

Élvezd a pillanatot!

10 jó ok arra, hogy miért nevess gyakrabban

Rágódásmentesítő gyakorlatok

Nem lehetsz egyszerre irigy és boldog!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük