Téveszmék, amelyekben mindenki hisz a házassága kezdetén

A házasságról mindannyiunknak megvan a magunk külön bejáratú téveszméje. És ha sokáig hiszünk bennünk, rámehet a kapcsolatunk. Íme néhány.

1. Lehet, hogy most vannak problémáink, de ha összeházasodunk, elmúlnak

 

Már miért múlnának el? A házasságkötő teremben nem megyünk át agymosáson, egyikünk sem fog megváltozni egy varázsütésre. Tehát azok a problémák, amelyek gondot okoztak a házasságkötés előtt, problémát fognak jelenteni utána is. Egészen addig, amíg nem szánunk időt és energiát arra, hogy megoldjuk őket.

 

2. Most már örökké így fogjuk szeretni egymást

 

Tisztára, mint a romantikus filmekben. És jórészt ezek a szirupos filmek okolhatók ezért a tévedésért, hiszen ezek a felnőtt mesék rendre ott végződnek, ahol a Hamupipőke: és boldogan éltek, míg meg nem haltak. A valóság ezzel szemben az, hogy a kezdeti rózsaszín köd oszlásával fel fogjuk fedezni, hogy a társunknak is vannak hibái, sőt az is ki fog derülni, hogy mi sem vagyunk tökéletesek. Ez bizony konfliktusokat fog okozni, és közben lehet, hogy már nem fogunk annyira rajongani egymásért.

 

 

3. A mi házasságunkban nem lesznek komoly problémák

 

Ez a fenti tévhitnek egy másik verziója. Már miért ne lennének? Ahol emberek élnek együtt, ott törvényszerű, hogy konfliktusok is adódnak. A házasságot pedig különösen is érzékenyen érinti az életciklusok változása. Egy kisbaba születése például rögtön felborítja a kialakult egyensúlyt. És ez még csak örömteli esemény. De mi van akkor, ha az egyik fél munkanélkülivé válik? Máris kész a komoly probléma, ami csak úgy fog megoldódni, ha dolgozunk rajta.

 

4. Ha igazán szeretne, tudná, hogy mire van szükségem

 

Persze, de csak akkor, ha egy Roxfordban végzett varázslónőt veszel feleségül. Mert egyébként senki sem gondolatolvasó, és ha nem osztod meg a másikkal az érzéseidet, szükségleteidet, mégis honnan tudná, hogy neked mi esik jól vagy rosszul? Igazságtalanság elvárni a másiktól, hogy kitalálja a vágyaidat, hiszen esélye sincs megfelelni az elvárásaidnak. Ha úgy érzed, hogy a másik nem teljesíti a vágyaidat, az nem annak a jele, hogy nem szeret eléggé, hanem annak, hogy nem tanultad meg kommunikálni a kéréseidet.

 

5. A jó házasságban a felek mindent együtt csinálnak

Vagyis megszűnik a külön életük, mindig mindenhová együtt mennek, és folyton ugyanazt akarják csinálni. Badarság! A kezdeti összecuppanós időszak után újra visszaállnak az énhatárok, és mindenki folytatja a saját életét, de törekednek arra, hogy egészséges egyensúlyt alakítsanak ki az együtt és külön töltött idő között.

 

6. A változás veszélyes, ezért törekedjünk rá, hogy minden úgy maradjon, ahogy eddig

 

A világ, és benne mi is, menthetetlenül változunk. Ezt nem áll hatalmunkban befolyásolni. Ha az egyik fél elkezd változni, a másik pedig ugyanolyan marad, akkor egy szakadék kezd kialakulni kettőjük között. A szakadék csak úgy hidalható át, ha a másik követi a partnerét a változásban. Ha nem, menthetetlenül szétfejlődnek, és elkerülhetetlen a válás.

A célom nem az volt, hogy elvegyem a kedvedet a házasságtól, inkább az, hogy kicsit reálisabb célkitűzésekkel vágjál neki, és akkor talán hálásabb leszel azért, amit eddig elértél.

KATTINTS A LINKRE!

Ha elakadtál valahol a párkapcsolatodban, nézd meg, hogyan segíthet neked a párkapcsolati coaching!

Ha szeretnél javítani a párkapcsolatodon, nézd meg a Kapcsolat szerviz videóit!

Kövess a facebookon is, ahol naponta frissülő érdekességeket találsz a párkapcsolatokról!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük