Tévhitek a párkapcsolatról: A házasságban szabad dühöngeni

Számtalan kapcsolat megy tönkre azért, mert valamelyik fél abban a tévhitben él, hogy a párkapcsolat az a hely, ahol az ember levetheti a gátlásait, és spontánul, hangosan kifejezheti a dühét. Az őrjöngés, vörös fejjel való üvöltözés a válás előszobája, még akkor is, ha rendre bocsánatkérés követi.

duhongeni

 

Ha a munkahelyeden felbosszantanak, akkor mit csinálsz? Berohansz a főnöködhöz, és ráborítod az asztalt? (Ha igen, akkor sürgősen terápiára vagy konfliktuskezelő tréningre van szükséged.) Az emberek többsége a munkahelyén igyekszik a legjobb arcát mutatni, tapintatos, diplomatikus, uralja a hangulatait, és kétszer is meggondolja, mielőtt egy látványos dühkitörést produkál. Hogy miért? Mert a munkahelyen súlyos következményei vannak egy ilyen mutatványnak.

Viszont azt gondolják, hogy otthon a négy fal között ezt nyugodtan megtehetik, hiszen úgysincs semmi következménye, a párjuk nem hagyja el őket emiatt. Tehát nyugodt lélekkel adják ki magukból a másutt összeszedett feszültséget, és zúdítják rá az „ártatlan” családtagokra.

Ne érts félre, semmi esetre sem vagyok híve a gátolt és mesterkélt, udvarias házastársi beszélgetéseknek. Egy normális házassághoz hozzátartozik az érzelmek spontán kinyilvánítása, ám nagyon nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. A düh kiengedése nem fér össze azzal, hogy lepusztítjuk a másik méltóságát, önbecsülését

Csakhogy a düh korlátlan kifejezése otthon sem következmények nélkül való. Egyrészt gondoljunk arra, hogy ebben feszültséggel, félelemmel teli légkörben mennyire durván sérülnek a gyerekek, akik soha nem érezhetik magukat biztonságban, ezért folyton egy „örökké résen vagyok” állapotban élnek. Ennek súlyos lelki és testi következményei vannak.

Másrészt a leordított társ lehet, hogy nem mer visszaszólni, lehet, hogy némán tűri az agressziót, de valamilyen formában biztosan vissza fogja adni a bántásokat. Többnyire valamilyen passzív-agresszív magatartás lesz a válasz. Vagyis kerüli a nyílt összecsapást, és inkább szabotőrré válik, amivel bosszúságot okoz dühöngő társának.

Ha nem sikerül végképp sárba taposni az önértékelését, akkor pedig elhagyja kontrollálatlanul viselkedő társát. Tehát így vagy úgy, de a legtöbb agresszor végül megfizet a viselkedéséért.

Alapszabály tehát, hogy a párkapcsolatunkban ugyanolyan udvariasan és tisztelettel viselkedjünk a társunkkal, mint ahogy idegenekkel viselkednénk.

És nem, nem mentség az, amit a dühöngő agresszorok szoktak felhozni mentségükre, hogy de hát én már csak ilyen heves természetű vagyok, nálunk a családban ez így volt szokás, ezt tanultam. A viselkedés még a csimpánzok esetében is változtatható….

KATTINTS A LINKRE!

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan kezelheted sikeresen a párkapcsolati konfliktusaidat, akkor nézd meg a Mentőcsomag veszekedő pároknak című videós előadássorozatot!

Ha szeretnéd a pároddal tisztázni a konfliktusaidat, gyertek el családi mediációra!

Kövess a facebookon is!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük