Tévhitek a párkapcsolatról: A szakításon hamar túl kell lépni

Az egyik leggyakoribb tévhit a párkapcsolatról, hogy a szakításon, váláson gyorsan túl kell lépni, és már jöhet is a következő kapcsolat. „Kutyaharapást szőrével!” Ez a tévhit oda vezet, hogy az ember újra meg újra ugyanolyan típusú partnert választ, mert nincs ideje feldolgozni az előző kapcsolatának a tapasztalatait, és tanulni a hibáiból.

 

divorce-619195_640Emlékezz vissza, amikor legutóbb szakítottál, milyen mondatokat hallottál anyukádtól és a barátaidtól!

 

 

 

 

  • Nem is értem, hogy bírtad eddig!
  • Soha nem érdemelt meg téged!
  • Majd jön másik, ne bánkódj!
  • Találsz te különbet is.
  • Örülj, hogy megszabadultál tőle!
  • Nekem soha nem volt szimpatikus.
  • Menj bulizni, és felejtsd el!

 

Hogy érezted magad ezek hallatán? Feltételezem, nem azt érezted, hogy valaki empatikusan megértett és átérezte a fájdalmadat. Nem akartad, hogy jöjjön másik, mert őt akartad visszakapni, és egyáltalán nem örültél, hogy megszabadultál tőle. Vagy éppen tomboltál a dühtől, vagy zokogtál a kétségbeeséstől, de a környezeted azt jelezte vissza, hogy inkább örülnöd és buliznod kellene.

 

Milyen furcsa, hogy amikor valaki özveggyé válik, akkor a környezete engedi őt gyászolni, sírni, szomorkodni. Ha viszont szakít vagy éppen elválik, akkor a környezet már nem ilyen empatikus, és igyekszik figyelmen kívül hagyni a szenvedő ember érzéseit.

 

Pedig a két történet érzések szintjén nagyon is hasonló: elveszítünk valakit, aki nagyon fontos volt nekünk. Mindkettő gyászfolyamat, és így is kellene kezelni. A szakításon, váláson átmenő ember épp úgy gyászol, mintha meghalt volna valakije. A folyamatot persze nehezíti, hogy az elhagyott fél néha még hónapokig, évekig reménykedik, hogy a kapcsolat helyreállítható, és ez nehezíti az elvesztett társról való leválást. Ha pedig le kell bonyolítani egy válást, akkor szintén hosszú ideig elhúzódó procedúráról van szó, ami alatt kapcsolatban kell maradni az egykori házastárssal, még akkor is, ha egy kiskanál vízben megfojtanánk. Ez sem segíti a gyászmunka lezárulást.

 

Gyászmunka

Ezt így hívja a szakirodalom. Megvannak a maga szakaszai, és az egyes szakaszokban „elvégzendő feladatok”. Ha a gyászoló úgy lép túl az egyes szakaszokon, hogy nem dolgozta át magát azokon, akkor elakad a gyász, és akár évekkel később bukkannak fel az elfojtott lelki tartalmak különféle testi-lelki panaszok formájában.

 

Elakadt gyász

Ha például valaki nem él(het)i meg a gyász első szakaszaira jellemző dühöt, és a békesség kedvéért „viselkedik”, a düh elfojtódhat, és egészen váratlan helyzetekben bukkanhat fel újra. Például a gyerekein vezeti le vagy éppenséggel a következő partnerén.

 

Ha valaki hétfőn szakít a párjával, de a hétvégét már egy másik nővel/férfivel tölti, az sem egészséges. Ez a fajta gyorsaság inkább arra utal, hogy az illető egy percet sem bír ki egyedül, feltétlenül, azonnal és mindig szüksége van egy társra. Az ilyen ember sem elgyászolni, sem feldolgozni nem tudja az előző kapcsolatát, ész nélkül robog egyik kapcsolatból a másikba. Ez sem neki, sem a partnereinek nem jó. A partner például azt élheti meg, hogy bármikor lecserélhető.

 

Az is az elakadt gyásznak a jele, ha valaki egyszer s mindenkorra bizalmatlanná válik a másik nemmel szemben, és többé nem képes megnyílni egy kapcsolatban. Lehet, hogy vannak kapcsolatai, de azok már nem érik el azt a mélységet, amire egy igazi, intimitáson alapuló kapcsolat épülhet. Az ilyen ember partnere azt fogja érezni, hogy egy jégcsappal él egy fedél alatt.

 

A szakítás, válás tehát gyászmunkát igényel, amit végig kell vinnünk, ha a jövőben szeretnénk még egészséges párkapcsolatban élni.

Ha már tudod, hol vannak a gyenge pontjaid, egyéni beszélgetéseken rá tudunk nézni az elakadásaidra. Ráadásul most szeptemberben csak féláron!

Ha inkább előadást hallgatnál a boldog párkapcsolatról, még tudsz jelentkezni, és a párkapcsolati konfliktuskezelésre is van még néhány szabad hely.

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük