Viták a párkapcsolatban – Tényleg arról szólnak a konfliktusaink, amiről beszélünk?

A párok konfliktusainak hátterében legtöbbször nem is az áll, amiről a felek vitatkoznak. A nyíltan kirobbanó veszekedések csak a jéghegy csúcsai, alattuk azonban sokkal mélyebb feszültségek húzódnak.

Mondok egy példát. A hangos szóváltás arról folyik, hogy ki nem vitte ki már megint a szemetet. A mélyben húzódó konfliktus pedig, amely kimondatlanul a pár között feszül: a férfi nem mer elköteleződni a kapcsolatban, esze ágában sincs feleségül venni a nőt. Valójában mindkettőjüket ez a kérdés feszíti, de erről nem akarnak beszélni, mert nem tudnak dűlőre jutni, ezért inkább kicsi, érdektelenebb vitákban sütik ki a feszültséget. Ha nem így tennének, akkor felrobbanna a kapcsolat.

Rengeteg konfliktus húzódhat a mélyben. Nézzünk néhányat.

 

Az elköteleződés kérdése

 

A biztonságérzet elképzelhetetlenül fontos egy párkapcsolatban, különösen a nők számára, és elsősorban a férfiak azok, akik nehezen szánják rá magukat arra, hogy letegyék a voksukat egyetlen nő mellett. Márpedig ha egy nő nem érzi magát biztonságban egy kapcsolatban, óriási szorongást él meg, amely képtelenné teszi őt arra, hogy ügyesen kezelje a kisebb konfliktusokat. Mivel bizonytalan a kapcsolat sorsát illetően, minden kirobbanó vita a szakítás lehetőségével fenyeget.

 

A szeretet kérdése

 

Kicsit hasonlít a fentihez. Ha az egyik fél nem érzi azt, hogy a másik feltétel nélkül elfogadja őt, ha kevés dicséretet, és rengeteg kritikát kap a másiktól, akkor elbizonytalanodik, csökkenhet az önértékelése, és mindent el fog követni, hogy a másiktól dicséretet, megerősítést csikarjon ki. A kritika legkisebb gyanújára is ugrani fog, mert azt érzi, hogy már megint nem felelt meg az elvárásoknak. Az ilyen kapcsolat valóságos időzített bomba, hiszen a legkisebb megjegyzés is óriási veszekedéseket tud kiváltani.

 

A hatalom kérdése

 

A kérdés ebben az esetben az, hogy Akié legyen az utolsó szó, kinek az akarata teljesüljön. A hagyományos családmodellben felnövő férfiaknak ez roppant fontos kérdés: úgy érzik, akkor számítanak igazán férfinak, ha minden esetben az ő kívánságuk teljesül. Ha egy engedelmes, alázatos nővel élnek együtt, ebből nem lesz veszekedés, de ha egy talpraesett, önálló gondolatokkal, vágyakkal bíró nőt választanak, óriási viharok várhatók.

 

Őszinteség

 

Ha megkérdőjeleződik az egyik fél őszintesége, alapvetően léket kap a kapcsolat. Ha az egyik fél hazugságon kapja a másikat, akkor a bizalmat nagyon-nagyon nehéz lesz helyreállítani. Beköszönt a gyanakvás és féltékenykedés korszaka, ami aztán nem sok jóval kecsegtet.

Ha úgy érzed, hogy a párkapcsolatban sokat veszekedtek, érdemes megvizsgálni, hogy a fentiek közül miféle mélyebb kapcsolati konfliktus a gyökere a vitáknak. Amíg ezt meg nem oldjátok, marad a rengeteg apró, váratlanul kirobbanó veszekedés.

KATTINTS A LINKRE!

Ha sok a konfliktus köztetek, érdemes megtanulnod egy új szemléletmódot és módszert, ami segít a konfliktusok jobb kezelésében. Nézd meg a Kapcsolatépítő viták művészete videóit!

Ha szükséged van egy közvetítőre, hogy végre nyugodtan átbeszélhessétek az ügyeiteket, gyertek el mediációra!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük